השתתפתם באירוע חברה לאחרונה? האם יתכן ורשויות המס בדרך אליכם?
אירועי חברה הפכו לחגיגה של ממש, הופעות של זמרים בבתי מלון מפוארים וכן מתנות למשתתפים. רשות המיסים קבעה כללים נוקשים לקיום אירוע חברה. יתכן ואם האירוע כלל את בני הזוג או היה בחו"ל תצטרכו לשלם כספים לרשות המיסים. האם באמת זהו המצב?
האחרונות חברות משקיעות עשרות ומאות אלפי שקלים על אירועי חברה שכוללים ארוחות גורמה, זמרים, בתי מלון, בני ובנות זוג ואף טיסות לחו"ל וכמובן תכני מקצועיים כדי "לשמור על הקיים" מבחינת ידע של העובדים ומהצד של החברה היא נהנית מהוצאה בספריה.
השאלה הנשאלת היא מיהו הנהנה העיקרי מהאירוע, במידה והמעסיק הוא הנהנה העיקרי מהאירוע אזי העובד לא יחויב במס מאחר וגיבוש העובדים וכן שמירה על הידע שלהם הכרחיים. אך אם הנהנה העיקרי הוא העובד עליו לשלם מס של עד 50% בשכר בגין אותו אירוע (מס הכנסה + ביטוח לאומי).
נכון להיום החברות נוטות לקבוע כי אותם אירועי חברה הם לטובת המעסיק ובכך נהנית בהכרה בהוצאה בלי לחייב את העובד במס. וככל הנראה יש אמת מוצדקת מבחינת החברה לקיום אירוע כדי לשמר עובדים איכותיים, ידע ואף לגייס עובדים חדשים, מאחר וסביר שעם השקעה כספית מצד המעסיק על העובד תשמר אותו ותעודד אותו לבצע את העבודה.
מנקודת מבטה של רשות המיסים הנהנה העיקרי הוא העובד דווקא ולא החברה. ובחילוקי דעות כמו חילוקי דעות פונים הצדדים לבתי המשפט ועליו להכריע באותם אירועים מי הנהנה העיקרי.
בשנת 2018 פרסמה רשות המיסים נייר עמדה בדבר זקיפת שווי הטבה בגין ימי גיבוש לעובדים בשנים שכוללת מספר קריטריונים מצטברים להכרה בהוצאות ללא צורך בזקיפת שווי לעובד
הקריטריונים כוללים בין יתר:
- ימי הגיבוש נחשבים ימי עבודה ומשולם שכר מלא בגינם.
- הפעילות מתרחשת בישראל
- עלות יום הגיבוש עד 400 ₪ לאדם ואם ישנה לינה 700 ₪ לאדם
- האירוע אינו מתקיים בסופ"ש.
- העובדים אינם זכאים לצרף בת/ בן זוג לאירוע הגיבוש או לחלק ממנו.
ההשלכות במידה ולא התקיימו הכללים לעיל הן שהעובד הוא הנהנה העיקרי ולכן יש לחייבו במס של עד 50%!
סוגיה זו נידונה גם בבית דין לענייני עבודה בפס"ד דה נשון טרפיק בע"מ נגד המוסד לביטוח לאומי וכן לאחרונה הגיעו לעליון שני מקרים. בית המשפט שם דגש על התכנים המקצועיים ומאחר והיה מדובר באירועים יוקרתיים פסק כי יש היה על העובד לשלם מס על אותה הטבה שקיבל.
מה אנו למדים מכך? בית המשפט נתן משקל משמעותי לתכנים המקצועיים וכן אמר כי יש לעמוד בכללים שנקבעו בנייר העמדה שקבעה רשות המיסים.
חשוב לציין כי יתכן ותהיינה התפתחויות בדבר ערעורים.
ולשורה התחתונה,
האם רשות המיסים באמת יכולה לפנות לציבור השכירים?
לפי תקנה 11 לתקנות מס הכנסה (ניכוי ממשכורת ומשכר עבודה), תשנ"ג-1993 חובה על המעסיק לדווח ולנכות, כלומר מכוח תקנה זו החובה על המעסיק ובמידה ולא ניכה או דיווח הוא החייב למס הכנסה.
אם זאת, המעסיק יכול לדרוש מהעובדים החזר בגין ניכוי זה.
מאמר זה איננו מהווה תחליף ליעוץ של רואה חשבון/ עורך דין. אל תהססו לפנות אלינו,
למשרדנו מגוון פתרונות לבעיות מיסוי שונות.