כל בעל עסק, בין אם עוסק פטור ובין אם עוסק מורשה מחויב למלא ולהגיש דוח שנתי (טופס 1301) למס הכנסה על ההכנסות וההוצאות לשנת המס. במקרים מסוימים גם שכירים נדרשים למלא ולהגיש דוח שנתי, כך לדוגמה כאשר נדרש השכיר לשלם מס יסף (3% מס נוספים על ההכנסה).
מועד הגשת הדוח
לרוב נדרש להגיש את הדוח השנתי עד ה- 30. באפריל בשנה שלאחר תום שנת המס. עסקים מסוימים רשאים להגיש את הדוח מאוחר יותר מהתאם לכללי רשות המיסים וכן באמצעות בקשה לאורכה מרשות המיסים.
סעיפים מרכזיים בדוח השנתי
- פרטים כללים – בחלק זה יש לסמן את הנספחים שצורפו לדוח, ופרטים כללים על העוסק ובן/ת הזוג.
- פרטים אישיים – בחלק זה נמלא פרטים על העוסק, בן/ת הזוג וכן על העסק כגון כתובת, טלפונים, ת.ז. ועוד.
- פירוט כלל ההכנסות מן המקורות השונים – בסעיפים ג' – י' נמלא את ההכנסות החייבות במס וכן הפטורות מן המקורות השונים בצירוף הנספחים הנדרשים.
- פירוט הפסדים – ביחד עם נספח פירוט הפסדים שנדרש לצרף לדוח יש לדווח על הסכומים שקוזזו/ מועברים לשנות המס הבאות מן המקורות השונים.
- ניכויים אישיים – הניכויים האישייים יקטינו את ההכנסה החייבת למס הכנסה ומידה ושולמו תשלומים לביטוח לאומי, קופת גמל, קרה"ש וכן ביטוח מפני אובדן כושר עבודה.
- זיכויים אישיים – הזיכויים האישיים יקיטנו לעוסק את חבות המס לאחר חישוב המס שנגזר מן ההכנסה החייבת ובכך יקטינו את נטל המס. בן הזיכויים האישיים ניתן למנות ביטוח חיים, ביטוח קצבת שארים, קצבה כ"עמית עצמאי", תרומות, מגורים בערים מזכות ועוד.
- פירוט תשלומים ששלומו – מקדמות, ניכויים במקור ומס שבח – אותם תשלומים ששולמו במהלך שנת המס על חשבון המס השנתי.
- סעיפים שונים.
איך ממלאים ומגישים את הדוח השנתי למס הכנסה?
בשלב הראשון יש לרכז את כלל המסמכים שרלוונטים לדוח השנתי, כך לדוגמה דוח רווח והפסד וכן דוח התאמה למס הכנסה לצורך חישוב ההכנסה החייבת. טפסי 106 במידה והייתם שכירים, טופס פחת שמרכז את הנכסים הקבועים של העסק כגון מחשב, טלפון נייד… וכן מסמכים נוספים כגון אישורים מביטוח לאומי על סכומים ששולמו, טופס 867, הפרשות סוציאליות ועוד. יש לשים לב שמדובר ברשימה חלקית.
בשלב השני יש לדווח את הנתונים במערכת המייצגים של רשות המיסים באמצעות מייצג/ אתר האינטרנט של רשות המיסים
בשלב האחרון יש לחתום על הדוחות ולהגישם למס הכנסה. וכמובן לשמור את האישור על ההגשה.
הפרת החובה להגיש דוח שנתי למס הכנסה
אי הגשת הדוח בזמן ללא אישור מפקיד השומה מהווה עבירה פלילית שעלולה לגרור קנסות ואף חמור מכך. בנוסף פקיד השומה רשאי במקרה זה לקבוע את ההכנסה לפיה ימוסה הנישום וזאת לפי שיקול דעתו.
הדיווח לרשויות המס יכול לעיתים קרובות להיות מורכב כגון טיפול באישורים, מקדמות, ניכוי מס במקור ועו'. הדבר נכון גם בחיוב לקוחות וגם בתשלומי העסק. רצוי לפנות לקבלת יעוץ בגורם מקצועי.