רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) הודיעה בתחילת חודש ינואר לשנת 2024 כי היא אישרה את הבקשות של מספר בתי השקעות בארצות הברית, להשיק קרן סל מחקה (ETF) לביטקוין, וזאת לאחר שנים שבהן סירבה לבקשות דומות. המשמעות היא שניתן יהיה להשקיע במטבע הווירטואלי ללא צורך ב"ארנק דיגיטלי". בדומה לקרנות סל אחרות הנסחרות בנאסד"ק כמו S&P 500, יהיה ניתן לרכוש גם את קרנות הסל האמורות אשר ככלל יפעלו באופן דומה לקרנות הסל המוכרות כיום.
מהן ההשלכות לצורכי מס של השקעה בביטקוין באמצעות קרן סל לעומת רכישת המטבע הווירטואלי עצמו?
● מה זה בכלל? כידוע, עמדת רשות המיסים היא כי מטבע וירטואלי הוא נכס כהגדרתו בחלק ה' לפקודה, ולכן במכירתו חל מס רווח הון. גם קרנות סל הן נכס כאמור, אך בניגוד למטבע וירטואלי, קרנות סל עונות להגדרת נייר ערך.
● חישוב רווח ההון – ואולם, לעניין חישוב רווח ההון תחת העמדה המוצגת לעיל, בעוד מטבע וירטואלי נחשב נכס כך שבחישוב רווח ההון ממכירתו החלק האינפלציוני מכלל רווח ההון מחושב בהתאם לשיעור עליית מדד המחירים לצרכן, קרן סל כזו נחשבת ל"נייר ערך הנקוב במטבע חוץ" והמדד ייחשב לשער המטבע, כך שרווח הנובע מהפרשי שער ינוטרל כרווח אינפלציוני (בהתאם להוראות סעיף 88 לפקודה: "לעניין נייר ערך בידי יחיד, הנקוב במטבע חוץ או שערכו צמוד למטבע חוץ, יראו את שער המטבע כמדד").
יצוין כי ישנן שנים שבהן הפרשי השער גבוהים ממדד המחירים לצרכן וישנן שנים שחל ההיפך.
● יחידים מוטבים – בעוד בנוגע למטבעות וירטואליים ישנה שאלה באשר למיקומם, האם מהווים נכסים בישראל או מחוץ לישראל, כאשר מדובר בנייר ערך אין שאלה באשר למיקומו, הנגזר מתושבות הישות המנפיקה את נייר הערך, כך שברי כי קרן סל עוקבת ביטקוין המונפקת על ידי בתי השקעות אמריקאים, נחשבת לנכס מחוץ לישראל. לדבר זה השלכה גדולה כאשר מדובר ב"יחידים מוטבים":
תושב חוזר: מי שרכש את נייר הערך לפני חזרתו לישראל (או רכש לאחר חזרתו בהתאם להגדרת "ניירות ערך מוטבים" בסעיף 14(ג) לפקודה) יהא פטור באופן מוחלט ממס רווחי הון במכירת נייר הערך במשך 10 שנים ממועד חזרתו לישראל ובאופן ליניארי לאחר מכן.
תושב חוזר ותיק/ עולה חדש: יתקיים הפטור ממס רווחי הון בישראל וכן מדיווח בגין ניירות ערך אלו, וזאת במשך 10 שנים ממועד חזרתו/ עלייתו לישראל ובאופן לינארי לאחר מכן. פטור זה יחול באופן ודאי גם אילו נייר הערך נרכש לאחר מועד החזרה/ העלייה לישראל, בניגוד למטבע וירטואלי שנרכש לאחר מועד זה, ולגביו ודאי ישנה אפשרות לטענה כי אינו נחשב לנכס מחוץ לישראל.
לסיכום, קיימת שונות גם בהיבטי המס הנובעים מהשוני בהשקעות. מומלץ לבחון היבטי מס אלו ואת השלכותיהם האפשריות על המשקיע (זאת בנוסף להיבטים פסיכולוגיים-כלכליים).